Taekwondo Aarts Sport Lisse
Een sport voor iedereen!

Sparringwedstrijden

Het hele jaar door zijn er taekwondo sparring wedstrijden. Deze worden meestal aangekondigd op de website van het TBN. Ga eerst eens naar een wedstrijd om  te kijken of het je wat lijkt. Zo ja, dan kun je de trainer vragen wat een geschikt instaptoernooi voor je is. Naarmate je wedstrijdervaring groeit kun je dit verder uitbouwen. 

Voor deelname aan wedstrijden is niet alleen je gewicht bij de indeling van belang, maar ook of je een jongen of een meisje bent, je leeftijd en je graduatie. De leeftijdklassen en graduatieklassen zijn als volgt:

Leeftijdklassen

Jeugd

6 t/m 7 jaar

Aspiranten

8 t/m 10 jaar

Pupillen

11 t/m 14 jaar

Junioren

15 t/m 17 jaar (jongens)

Senioren dames

15 jaar en ouder

Senioren heren

18 jaar en ouder

Graduatieklassen
- C-klasse: beginners t/m 7e Geup
- B-klasse: 6e t/m 3e Geup
- A-Klasse: 2e Geup en hoger.

Afhankelijk van het aantal deelnemers zijn er verschillende wedstrijdsystemen (poules of afvalsysteem). De puntentelling is volgens het WTF-reglement:
- Eén (1) punt voor een geldige aanval op de lichaamsbeschermer.
- Twee (2) punten voor een geldige gedraaide trap op de lichaamsbeschermer.
- Drie (3) punten voor een geldige aanval naar het hoofd.
- Vier (4) punten voor een geldige gedraaide trap naar het hoofd.

Regels bij Sparring
Een officieel wedstrijdveld is 8 bij 8 meter groot met op elke hoek een hoekscheidsrechter, een scheidsrechter die het spel leidt, een hoofdscheidsrechter en tijdwaarnemer. De deelnemerskleuren zijn rood (hong) of blauw (chung). Bij wedstrijdsparring moeten binnen drie ronden van elk drie minuten zoveel mogelijk punten gescoord worden. Bij jeugdtoernooien is de wedstrijdtijd minder. Een aanval van voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of hoofd van de tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, rug of onder de navel zijn niet toegestaan. Jongeren tot 14 jaar mogen niet naar het hoofd aanvallen.

Sparringwedstrijden zijn full-contact. Tijdens de wedstrijd zorgen de hoofdscheidsrechter en drie juryleden ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte bescherming op armen, benen, hoofd en kruis is het aantal blessures minimaal.