Taekwondo Aarts Sport Lisse
Een sport voor iedereen!

Stapsparring

Stapsparring is een partner oefenvorm waarbij de een aanvalt en de ander verdedigt. Deze oefenvorm wordt realistisch en met licht contact uitgevoerd, waarbij zowel met de handen als met de voeten verdedigd wordt. De aanval wordt meestal ingezet met een stoot op borsthoogte of hoofdhoogte (momtong of olgul jireugi). (Ver)gevorderden zetten de aanval ook wel in met een voorwaartse traptechniek.

Er zijn verschillende varianten stapsparring: eenstapsparring (ilbo taeryon), tweestapsparring (ibo taeryon) en driestapsparring (sambo taeryon).

Eenstapssparring
De aanval begint steeds vanuit beginstand, waarna gevechtshouding wordt aangenomen en na het gereed teken (kihap) van de tegenstander de aanval wordt ingezet met een stoot (met rechts en rechterbeen voor). Dit kan op borsthoogte zijn of op hoofdhoogte. Het is de bedoeling dat je leert verdedigen met hand-, voet- en gesprongen technieken en combinaties hiervan. 

Tweestapsparring
De eerste aanval begint steeds vanuit beginstand, waarna gevechtshouding wordt aangenomen en na het gereed teken (kihap) van de tegenstander de aanval wordt ingezet met een stoot (met rechts en rechterbeen voor). Deze laatste actie wordt nogmaals herhaald, maar dan met links. In totaal worden dus twee stap-stoten voorwaarts gemaakt. Stoten op borsthoogte of op hoofd hoogte. Het is de bedoeling dat je in een vloeiende beweging achteruit verdedigd met weringen. De eindafwerking wordt uitgevoerd met een handtechniek, een voettechniek of een combinatie hiervan.

Driestapsparring
De eerste aanval begint steeds vanuit beginstand, waarna gevechtshouding wordt aangenomen en na het gereed teken (kihap) van de tegenstander de aanval wordt ingezet met een stoot (met rechts en rechterbeen voor). Deze laatste actie wordt nogmaals herhaald, maar dan met links en daarna nog eens met rechts. In totaal worden drie stap-stoten voorwaarts gemaakt. Stoten op borsthoogte of op hoofdhoogte. Het is de bedoeling dat je in een vloeiende beweging achteruit verdedigd met een wering. De eindafwerking wordt uitgevoerd met een handtechniek, een voettechniek of een combinatie hiervan.